IP adresleri posta adresine benzetilebilir

Basitçe Anlat: IP Adresi

IP adresinin ne olduğunu en basit haliyle anlatmaya çalıştım

Hasan Tayyar Beşik
3 min readJul 27, 2020

--

“Basitçe anlat” temasıyla yazılar/notlar yazmaya başlamıştım. Bu da onlardan birisi.

IP adresi aslında internetin en temel bileşeni. İnternet iletişiminin olmazsa olmazı.

IP adresi = Internet Protokol Adresi

Kisaca IP (Internet Protokolu) Tarihi

1974 yilinda IEEE (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) “A Protocol for Packet Network İntercommunication” başlığı ile bir makale yayınladı. Bu makalede bilgisayarların birbirleri ile iletişim kurabilecekleri bir metod anlatılıyordu. 1979 yılına kadar bu makalede bahsedilen protokol kullanıldı (IP v0 v1 v2 v3). Sonrasında IP v4 adıyla yeni bir versiyon geliştirildi ancak temel tasarım oldukça benzerdi. Günümüzde hala bu sistemi kullansak da İP v4 artık yerini IP v6 denilen en yeni şekline devretmek zorunda. Çünkü eskiden tasarlanan bu sistem günümüzdeki internet kullanım patlamasını ön görememişti.

Nasıl Çalışır

IP adresi ınternete bağlı cihazların haberleşmesi için gerekli olan adrestir. İnterneti posta haberleşme sistemine benzetirsek, IP adresi bina adresidir. Telefonunuz, bilgisayarınız, sunucular, akıllı buzdolaplarınız ve diğer tüm aletler interneti kullanmak için IP adresine ihtiyaç duyar. Her cihaz teoride tekil bir IP adresine sahip olmalıdır (Aynı yerel ağa bağlı cihazlar gerçekte aynı IP adresine sahip olsalar da onlara tekil birer IP adresi ataması Router tarafından yapılır. Bu detayı çok anlatmayacağım).

Dolayısıyla bir cihaz internetten bir paket almak istediğinde bir adrese sahip olmalı. İlgili paket o adrese içinde bir takim verilerle ulaşır. Paket içinde “PORT” denen sayısal bir değer de vardır.

PORT apartmandaki kapı numarası olarak düşünülebilir. İnternete bağlı cihazlarda birden fazla uygulama interneti kullanmaktadır. PORT değeri ilgili paketin hangi uygulamaya yönlendirileceğini belirler.

Su anda kendi IP adresinizi gormek icin su siteden faydalanabilirsiniz https://ifconfig.co

IP adresimi bilen birisi neler yapabilir?

IP adresi sizin kapı adresiniz gibi kişisel bir bilgi olarak değerlendirilir. Çünkü IP adresi ile sizin hangi şehirden internete bağlantınızı herhangi birisi tespit edebilir. IP adresleri her ülkeye, her ülkede de bölgelere taksim edilmiştir. Örneğin 5.2.80.1 adresinden 5.2.83.254 adresine kadar olan blok türkiye için ayrılmış bloklardan birisidir. Bu iki değer arasındaki herhangi bir IP adresi (mesela 5.2.81.100) Türkiye’de bulunan bir cihaza aittir. Ülkelere ve hatta internet sağlayıcılarına atanan bu adres bloklarını herkes öğrenebilir. Örneğin bu site bu verileri daha okunabilir sunmaktadır: nirsoft.net/countryip. Türkiye için adres bloklari https://www.nirsoft.net/countryip/tr.html

Bu adresleri internet sağlayıcılar atamaktadır. VPN denilen bir teknoloji ile İP adresinizi gizleyebilirsiniz ancak bu konuda endişeniz varsa TOR denilen özel bir internet tarayıcı kullanmanızı öneririm.

Örnek bir IP v6 adresi : 1003:f1:1705:6200:f904:db34:d655:87fÖrnek bir IP v4 adresi : 93.193.54.19

Bu örnek IP adresleri hakkında bilgi hangi bilgilere ulaşabileceğinizi şu servisi kullanarak görebilirsiniz

  1. https://ipinfo.io/93.193.54.19 — Internet saglayacisi ve sehir bilgisine kadar ulasabiliyoruz
  2. https://ipinfo.co/1003:f1:1705:6200:f904:db34:d655:87f — benzer sekilde internet saglayacisi ve sehir bilgisine kadar ulasabiliyoruz

Gördüğünüz üzere IP adresinden ulaşılabilecek en kritik bilgi şehir veya ilçe olacaktır. Bunun dışında eğer bilgisayarınızda zararlı bir yazılım yoksa IP adresiniz kötü amaçlı kişilerin pek işine yaramayacaktır. Eğer bilgisayarınız kötü amaçlı yazilim varsa zaten çoktan bir çok kişinin haberi olmuştur bile. http://shodan.io/ adlı ınternete bağlı cihazları taramak ve aramak için geliştirilmiş arama motoru ve benzeri bir çok servis dünyadaki tüm İP adreslerini sürekli taramaktadırlar.

Cihazınızdaki güvenlik açıkları ve IP adresinizin bu durumdaki önemi de kapınızı kilitsiz hatta açık bırakmak gibi bir durumdur.

Eksik veya hatali bir bilgi oldugunu dusunuyorsaniz lütfen yorum yazarak veya bu email’e mesaj atarak bana iletiniz: htayyar@pm.me

Kapak fotoğrafı Bernard Hermant

--

--

Hasan Tayyar Beşik

GCloud, AWS, Security, NodeJs, Berlin — This blog is mostly technical and multilingual. Be aware of possible and multiple typos!